”No kuin mä olen tällainen tyypillinen huonoitsetuntoinen suomalainen, niin…”. Tätä kuulee melko usein. Olisikin mielenkiintoista tietää, millainen se ”tyypillinen suomalainen itsetunto” oikein on?

Ja erityisesti, miksi se nimenomaan on huono?

Näitä itsetuntoon liittyviä kysymyksiä pohdimme Sisu Akatemiassa paljonkin. Ne mietityttävät luonnollisesti myös henkilökohtaisella tasolla.

Itsetunto vaihtelee eri elämäntilanteissa. En varmaankaan ole ainoa, jonka itsetunto tuntuu joskus jalkapallokentän kokoiselta, toisinaan taas kutistuu kuin pyy maailmanlopun edellä. Itsetunnolleni ominaisin kokoluokka lienee ”kärpäsenkakka”.

Tai olisi, ellen osaisi jo pitää varaani.

Hälytysmerkkien heräillessä (eli aina kun huomaan, että toiminnastani puuttuu sisua ja aloitekykyä) ryhdyn tietoisesti tarkastelemaan omaa suhtautumistani itseeni.

Itsetuntoni ollessa mustelmilla puhuttelen itseäni korostetun armollisesti, Idols-tuomarin sanoin ”hyvin sä vedät”.

Pyrin myös olemaan vertailematta itseäni muihin (ainakaan itselleni epäedullisin ajatuksin) ja kaivan vaikka väkisin onnistumiskokemuksiani ja -tuntemuksiani makusteltaviksi.

Huomiota kannattaa kiinnittää myös ympäristöön: mitkä ovat itsetuntoa ylläpitäviä, mitkä taas latistavia elementtejä ja rakenteita – tai ihmisiä! Itsetunto ottaa nimittäin helposti osumia vuorovaikutuksessa.

Joskus kannattaakin ihan rohkeasti ja konkreettisesti raivata ja rajata. Tuoda vähän KonMaria ihmissuhteisiin.

Ikä kasvattaa meidän useimpien suhteellisuudentajua ja ainakin itse olen oppinut asettamaan asioita oikeaan mittakaavaan. Jos en automaattisesti, niin pienen ravistelun jälkeen ainakin. Ja tunnetusti toisto vahvistaa liikettä.

Oman itsetunnon tilasta saa melko paljon selville ihan jo yksinkertaisilla kysymyksillä:

  • Miten suhtaudun itseeni?
  • Mikä käsitys minulla on itsestäni?

Näistä kysymyksistä on hyvä aloittaa itsetunnon vahvistamistyö.